Nozares aktualitātes 2024.gada 19.jūlijā

👨🏻‍🌾 Ceturtdien, 18. jūlijā, pieauga Rumānijas un Bulgārijas 11,5% proteīna kviešu cenas. Tas bija saistīts ar to, ka zemnieki nebija gatavi pārdot graudus. Tāpat tiek prognozēts augstāks proteīna saturs jaunajā ražā, kas paaugstina tās eksporta izredzes. Par 11,5% kviešu piegādi no Konstantas, Varnas un Burgas ostām prēmijas pieauga par 3 EUR/t no Parīzes biržā kotēto nākotnes līgumu cenu līmeņa. Labvēlīgie laikapstākļi Rumānijā ir paaugstinājuši jaunās ražas kviešu kvalitāti. Tāpēc tirgus dalībnieki šī gada ražā sagaida lielāku 12% un 12,5% proteīna kviešu īpatsvaru. Taču vienlaikus nav mazinājies pieprasījums pēc 11,5% proteīna kviešiem.

👨🏻‍🌾 Alžīrijas valsts graudu iepircējs OAIC savā jaunākajā iepirkumu konkursā ir rezervējis vismaz 780 tūkstošus tonnu 11,5% proteīna kviešu. Piedāvātās cenas svārstījās no 241 līdz 244 USD/t uz CFR nosacījumiem Akabas ostā. Sākotnējais piedāvājums bija ap 248 USD/t.

👨🏻‍🌾 Parīzes biržas septembra nākotnes līgumu cenas ir salīdzinoši zemas – no jūlija sākuma tās ir samazinājušās par 15 EUR/t. Cenas samazinājums attur ražotājus no vēlmes pārdot veco labību. Tā vietā lauksaimnieki izmanto nogaidīšanas pieeju un cer, ka pesimistiskās Francijas kviešu prognozes pozitīvi ietekmēs nākotnes līgumu cenas.

👨🏻‍🌾 Zemnieku nevēlēšanās tirgoties samazina aktivitāti arī Kanādas vasaras kviešu tirgū. Jau vairāku tirdzniecības sesiju laikā vecās ražas tirdzniecības aktivitāte ir bijusi vāja. Līdz ar to, ka Kanādas 2024./2025. gada raža vēl ir tās sākumposmā, lauksaimnieki var izvēlēties pieturēt vecās ražas kviešus, lai tos miksētu ar jauno ražu, ja radīsies problēmas ar kvalitāti. Neraugoties uz pastāvīgo pieprasījumu no Dienvidaustrumāzijas, kur nebija pieejami Austrālijas cietie kvieši un pircēji pievērsa uzmanību Kanādas kviešiem, tirgus aktivitāte Kanādā saglabājās klusa.

👨🏻‍🌾 Dienvidkoreja trešdien rezervēja aptuveni 40 tūkstošus tonnu ASV izcelsmes pārtikas kviešu.

👨🏻‍🌾 Latvijā ir iesācies ziemas kviešu ievākšanas laiks un AgroPlatforma saņem gandrīz no visām Latvijas vietām ziņas, ka ir uzsākta ziemas kviešu ievākšana. Sākotnēji lauksaimnieki sāk ievākt ražu no agrīnajām ziemas kviešu šķirnēm, kas pagaidām neuzrāda sevišķi labus kvalitātes rādītājus. Jāņem vērā, ka ziemas kviešu ražas ievākšanas laiks Latvijā ir netipiski agrs, kas vienlaicīgi norāda uz saīsinātu veģetācijas periodu un iespējams proteīniem nav bijies pietiekams laiks izveidoties graudos. Pārējie galvenie kvalitātes rādītāji uzrāda salīdzinoši labus rezultātus – tilpummasa un krišanas skaitlis atbilsts augstākajām pārtikas prasībām.

👨🏻‍🌾 Ar ziemas rapšu ievākšana nav optimistiska, jo lauki pirms ražas ievākšanas izskatījās labāk kā rapšu sēkliņas birst kombaina bunkuros. Ražas svārstās no 2 līdz 3,5 t/ha. Zemāki ražas rāditaji novērojami laukos, kur saimniekiem nav izdevies ierobežot kukaiņus un slimības. Zemāki ražas rādītāji novērojami arī reģionos, kurus ir skārušas dabas stihijas – stipri vēji, krusa un lietus gāzes.

Latest Posts

Nozares aktualitātes 2024.gada 19.septembrī

👨🏻‍🌾 Trešdien, 18. septembrī, importētāji Indonēzijā un plašākā Dienvidaustrumāzijas reģionā aktīvi meklēja 11,5% proteīna kviešus piegādei no septembra līdz novembrim, taču

Nozares aktualitātes 2024.gada 18.septembrī

👨🏻‍🌾 Cenšoties piesaistīt pieprasījumu, Krievijas 12,5% proteīna pārtikas kviešu pārdevēji oktobra beigu sūtījumiem dienas laikā samazināja cenu piedāvājumus Novorosijskā par kuģī

Nozares aktualitātes 2024.gada 17.septembrī

👨🏻‍🌾 Pagājušajā nedēļā kviešu tirgū cenas ietekmēja laikapstākļu nenoteiktība dažādos pasaules reģionos un par vidējo zemāka prognozētā raža Eiropas Savienībā. Tikmēr

Nozares aktualitātes 2024.gada 16.septembrī

👨🏻‍🌾 Piektdien, 13. septembrī, samazinājās Rumānijas un Bulgārijas 11,5% proteīna kviešu cena. Zemāks pieprasījums pēc mazāka proteīna satura pārtikas kviešiem samazināja