Nozares aktualitātes 2024.gada 29.jūlijā

👨🏻‍🌾 Piektdien, 26. jūlijā, Krievijā pieauga pārtikas kviešu cenu prēmijas piegādei septembrī, salīdzinot ar augusta cenām. Gan pircēji, gan pārdevēji septembra sūtījumiem ir paaugstinājuši savas cenu idejas virs 220 USD/t par kuģī iekrautu preci (FOB) Novorosijskas ostā. Nedēļas sākumā vairāki septembra tirdzniecības darījumi noslēdzās tuvāk 224 USD/t. Turpretī Krievijas 12,5% proteīna kvieši piegādei augusta beigās vēl bija pieejami tikai nedaudz vairs 220 USD/t par kuģī iekrautu preci Novorosijskas ostā.

👨🏻‍🌾 Konkurenci par kravu piegādi augustā lielā mērā veido Alžīrija, kur valsts iepircējs ir pasūtījis 1,6 miljonus tonnu kviešu. Jaunākie pārvadājumu tarifi, kas tika apspriesti par augusta kravu piegādi no Konstantas, Varnas un Burgas ostām uz Alžīriju, bija izteikti zemāki nekā par piegādi no Krievijas ostām.

👨🏻‍🌾 Francijas vietējā tirgū cenas piektdien saglabājās stabilas, jo lietus izjauca ražas novākšanas plānus. Šai nedēļai tiek prognozēti karstāki un sausāki laikapstākļi, tāpēc ražas novākšanai vajadzētu atsākties. Pirmās atsauksmes no valsts ziemeļu teritorijām liecina, ka šī gada ražas kvalitātes īpašības varētu būt ļoti mainīgas. Ražotāji piektdien ieņēma nogaidošu pozīciju. Vienīgie tirgotāji, no kuriem varēja iegādāties graudus, bija vairumtirgotāji. Daži pircēji izteica pagaidu piedāvājumus kviešiem, kuru testa svars ir 74 kg/hl un kas ir mazāks par Parīzes biržas līgumos prasītajiem 76 kg/hl. Arī tiem neizdevās piesaistīt pārdevēju interesi.

👨🏻‍🌾 Arī Vācijā saistībā ar mitro laiku ražas progress ir lēns. Jau otro gadu pēc kārtas Vācijas ražotāji sagaida, ka lielu daļu no ražas veidos 11,5% proteīna kvieši. Šajā kvalitātes kategorijā Vācija konkurē ar Franciju tādos tirgos kā Maroka. Atšķirībā no citiem gadiem šogad lielākā daļa 11,5% proteīna kviešu tiek iegūta uz lopbarības kviešu rēķina.

👨🏻‍🌾 Tiek prognozēts, ka saistībā ar labvēlīgiem laikapstākļiem Kanādas kviešu raža sasniegs 35,5 miljonus tonnu, kas ir vairāk nekā prognozēts iepriekš. Uz vasaras kviešu rēķina kopējā raža būs par 11% lielāka. Arī Kanādas 2024./2025. gada kviešu eksports tagad tiek prognozēts lielāks – 25,7 miljonu tonnu apmērā.

👨🏻‍🌾 Savukārt saistībā ar lielākām sējumu platībām tiek prognozēta lielāka kviešu raža Argentīnā. Tirdzniecības gadā no 2024. gada decembrim līdz 2025. gada novembris kviešu raža varētu sasniegt 18,6 miljonus tonnu. Eksports varētu sasniegt 12,4 miljonus tonnu.

👨🏻‍🌾 Zemkopības ministrs Armands Krauze ir uzdevis Zemkopības ministrijas ekspertiem sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, Lauku atbalsta dienestu un Valsts meža dienestu operatīvi apzināt 28. un 29. jūlija stiprās vētras un lietavu nodarītos postījums un to apmēru lauksaimniecībā (sējumi, augļudārzi, lauksaimniecības būves u.c.) un mežsaimniecībā (vējgāzes, vējlieces u.c.).

Latest Posts

Nozares aktualitātes 2024.gada 19.septembrī

👨🏻‍🌾 Trešdien, 18. septembrī, importētāji Indonēzijā un plašākā Dienvidaustrumāzijas reģionā aktīvi meklēja 11,5% proteīna kviešus piegādei no septembra līdz novembrim, taču

Nozares aktualitātes 2024.gada 18.septembrī

👨🏻‍🌾 Cenšoties piesaistīt pieprasījumu, Krievijas 12,5% proteīna pārtikas kviešu pārdevēji oktobra beigu sūtījumiem dienas laikā samazināja cenu piedāvājumus Novorosijskā par kuģī

Nozares aktualitātes 2024.gada 17.septembrī

👨🏻‍🌾 Pagājušajā nedēļā kviešu tirgū cenas ietekmēja laikapstākļu nenoteiktība dažādos pasaules reģionos un par vidējo zemāka prognozētā raža Eiropas Savienībā. Tikmēr

Nozares aktualitātes 2024.gada 16.septembrī

👨🏻‍🌾 Piektdien, 13. septembrī, samazinājās Rumānijas un Bulgārijas 11,5% proteīna kviešu cena. Zemāks pieprasījums pēc mazāka proteīna satura pārtikas kviešiem samazināja