Nozares aktualitātes 2024.gada 15.oktobrī

👨🏻‍🌾 Pagājušajā nedēļā pēc Krievijas pārstrādātāju un eksportētāju stingra pieprasījuma, kā arī saistībā ar pastāvīgi sausiem laikapstākļiem valsts Eiropas daļā un neskaidrībām, kas saistītas ar iespējamiem kviešu eksporta noteikumiem no valdības puses, cenas Krievijas vietējā tirgū un par kuģī iekrautu preci (FOB) turpināja pieaugt. Līdz ar to Krievija joprojām bija galvenais kviešu tirgus tendenču virzītājspēks. Situāciju turpmāk ietekmēs pirmās salnas Krievijas kviešu audzēšanas reģionos, Eiropas Savienības kviešu konkurētspēja eksportā, ziemāju sējai pārāk lietainie apstākļi Francijā, kā arī tikko izziņotās jaunākās ražas prognozes.

👨🏻‍🌾 Pagājušajā nedēļā Parīzes biržā rapšu tirgus testēja 500 EUR/t cenu. Eļļas augu tirgu atbalstīja jēlnaftas cenu pieaugums, stabils palmu eļļas tirgus un saulespuķu ražas samazināšanās Eiropas Savienībā un Melnās jūras reģionā. Taču rapšu sēklu cenu kāpuma potenciālu varētu ierobežot sarūkošā starpība starp Eiropas Savienības un Ukrainas rapšu cenām un sojas pupu cenu lejupslīde 2024./2025. tirdzniecības gadā. Turpmāko situāciju ietekmēs lietus atgriešanās Brazīlijā, palmu eļļas cenu nostiprināšanās saistībā ar Indijas augu eļļu krājumu kritumu 2023./2024. tirdzniecības gada laikā, kā arī prognozētā rapšu sējumu samazināšanās 2025./2026. tirdzniecības gadā Ukrainā.

👨🏻‍🌾 Pirmdien, 14. oktobrī, Melnās jūras reģiona tirgū pārdevēju loks, salīdzinot ar pircēju skaitu, kam joprojām bija jāsedz tūlītējās saistības, samazinājās.

👨🏻‍🌾 Vairākiem pārdevējiem atsaucot savus piedāvājumus un neizrādot lielu atsaucību uz pircēju pieprasījumiem, Krievijas tirgū par kuģī iekrautu preci (FOB) likviditāte samazinājās. Tirgotāji apsprieda Krievijas 11,5% un 12,5% proteīna kviešu cenas. Prēmijas par kuģī iekrautu preci piegādēm novembrī bija 5 USD/t salīdzinājumā ar oktobra cenām, bet decembra prēmija ir pieaugusi jau līdz 10 USD/t. Daži tirgus dalībnieki min aizvien lielākas grūtības iegādāties Krievijas kviešus FOB tirgū.

👨🏻‍🌾 Arī citviet Melnās jūras reģionā pārdevēji paaugstināja cenas par kuģī iekrautu preci. 12,5% proteīna kviešu pārdevēji Konstantas, Varnas un Burgasas ostās pirmo reizi gandrīz divu mēnešu laikā piedāvāja piegādes ar prēmiju pie Prīzes biržas cenām. Bija virkne pārdošanas ideju tieši 11,5% proteīna kviešiem, dažiem pārdevējiem piedāvājot tikai par 2 EUR/t zem decembra nākotnes līgumu cenas, bet pārrunās tie izteica vēlmi tuvoties piektdienas cenu līmenim.

👨🏻‍🌾 Arī Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas ostās pārdevēji, kas piedāvā kviešus, pamatojoties uz cenu par kuģī iekrautu preci, kopš piektdienas strauji paaugstināja cenas. Taču šai tendencei neizdevās līdz galam nokļūt vietējā tirgū. Kviešu cenas uz CPT nosacījumiem Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas ostās nedaudz pieauga, bet interese par pārvadājumiem no Ukrainas Donavas upes ostām uz Konstantu joprojām bija ierobežota.

👨🏻‍🌾 Francijā daži pārdevēji nelaida garām iespēju izmantot situāciju Melnās jūras reģionā. Tirgus dalībnieki pamanīja krasu kritumu dažu Francijas kviešu pārdevēju piegādes piedāvājumos uz CFR nosacījumiem Marokā nevis Ruānā, bet citās ostās. Cenu līmenis būtu aptuveni 7 EUR/t zem pašreizējām cenām par kuģī iekrautu preci Ruānā. Līdz ar to šiem pārdevējiem var nākties pagaidīt dažas dienas uz pircēju atbildes reakciju. Lai noskaidrotu, vai importa atlaide, ko Marokas importētāji var pieprasīt par novembra kravām, būs augstāka par pašreizējo likmi, tie varētu nogaidīt līdz oktobra beigām pirms kravu rezervēšanas.

👨🏻‍🌾 Liela daļa pieprasījuma fiksētas cenas tirgū pirmdien bija no tirgotājiem, kas vēlējās segt savas agrākās saistības pret Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valsts pircējiem. Daži joprojām cenšas rezervēt apjomus, lai segtu pārdošanas apjomus Alžīrijas OAIC iepirkuma konkursā par piegādi novembrī.

Latest Posts

Nozares aktualitātes 2024.gada 14.oktobrī

👨🏻‍🌾 Piektdien, 11. oktobrī, Krievijas 12,5% proteīna kviešu cenas un īpaši pieprasījums pēc tūlītējas piegādes saglabājās stabils. Cenas varētu rast turpmāku