Nozares aktualitātes 2024.gada 23.aprīlī

👨🏻‍🌾 Pagājušajā nedēļā kviešu tirgū “Euronext” biržā auga cenas. Šo situāciju veicina kukurūzas tirgus, sausie laikapstākļi Krievijas dienvidos, eiro un ASV dolāra valūtas kurss, ģeopolitiskie riski, kā arī spēcīgs globālais pieprasījums pēc Melnās jūras reģiona kviešiem. Par jauno ražu tirgus ir piesardzīgs, gaidot sīkāku informāciju par sējumu attīstību galvenajos kviešu eksporta tirgos. Turpmāko situāciju ietekmēs nepietiekamais nokrišņu daudzums Krievijas dienvidos, sausums ASV, ģeopolitiskie riski Melnajā jūrā un atbalsts no kukurūzas tirgus.

👨🏻‍🌾 Pagājušā nedēļā saulespuķu tirgu ietekmēja eļļas augu cenu stabilitāte Eiropā, kur līdzsvaru pārsvarā notur saulespuķu piedāvājums. Lai gan “uz papīra” saulespuķu tirgū ir līdzsvars, 2024./2025. gada perspektīvas nebūt nav skaidras. Turpmāko situāciju ietekmēs atjaunotais pieprasījums pēc saulespuķēm Eiropā, teju nemainīgās prognozes par Ukrainas platībām un ražu un pieaugošās bažas par jauno ražu Eiropā.

👨🏻‍🌾 Pirmdien, 22. aprīlī, pieauga ES kviešu cenas fiksētas cenas darījumu tirgū – “Euronext” septembra nākotnes līgumi palielinājās par 8 EUR/t. Šādu cenas lēcienu izraisīja bažas par nelabvēlīgo laikapstākļu ietekmi uz Krievijas 2024./2025. gada ražu.

👨🏻‍🌾 Krievijas amatpersonas periodam no 15. februāra līdz 30. jūnijam ir paaugstinājušas valsts graudu eksporta kvotu līdz 29 miljoniem tonnu, palielinot to par 5 miljoniem tonnu. Palielinājums varētu radīt zināmu spiedienu fiksētas cenas darījumu tirgū uz FOB nosacījumiem Krievijā. Taču, raugoties tālākā nākotnē, Krievijas kviešu cenas varētu ietekmēt bažas par laikapstākļiem. Daudzās svarīgākajās ziemas kviešu platībās pēdējās nedēļas laikā ir bijis maz nokrišņu, kas varētu ierobežot ražas potenciālu.

👨🏻‍🌾 Turpretī labvēlīgi laikapstākļi Rumānijā varētu uzlabot valsts kviešu ražas izredzes.

👨🏻‍🌾 2023./2024. gada sezonā Kanādas kviešu eksports turpina progresēt rekordtempā. Tiek prognozēts, ka kopējais kviešu (izņemot cieto kviešu) eksports šajā gadā būs 20,3 miljoni tonnu, nākamajām 15 tirdzniecības gada nedēļām atstājot tikai 5 miljonus tonnas. Kanādas kviešu raža tirdzniecības gadā no 2024. gada augusta līdz 2025. gada jūlijam tiek prognozēta par aptuveni 2,6 miljoniem tonnu lielāka nekā pērn. Savukārt eksporta prognozes saglabājas nemainīgas – 24,6 miljoni tonnu.

👨🏻‍🌾 Sagaidāms, ka kopējā Turcijā kviešu raža 2024./2025. gada sezonā samazināsies. Tiek lēsts, ka tā būs 21,1 miljons tonnu, kas ir par 4% mazāk nekā gadu iepriekš. Taču vienlaikus tas ir par 7% vairāk nekā vidēji pēdējos piecos gados. Samazinājums saskan ar prognozēto platību samazinājumu.

👨🏻‍🌾 26. aprīlī notiks LIFE OrgBalt seminārs lauksaimniekiem un konsultantiem par organiskās augsnes ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Seminārs norisināsies Vecauces pilī (Akadēmijas iela 11a, Vecaucē). Vairāk informācijas: https://www.zm.gov.lv/lv/jaunums/aicinam-uz-dalibu-life-orgbalt-projekta-rikotaja-seminara-lauksaimniekiem-un-konsultantiem-par-organiskas-augsnes-ilgtspejigu-apsaimniekosanu

Latest Posts

Nozares aktualitātes 2024.gada 19.septembrī

👨🏻‍🌾 Trešdien, 18. septembrī, importētāji Indonēzijā un plašākā Dienvidaustrumāzijas reģionā aktīvi meklēja 11,5% proteīna kviešus piegādei no septembra līdz novembrim, taču

Nozares aktualitātes 2024.gada 18.septembrī

👨🏻‍🌾 Cenšoties piesaistīt pieprasījumu, Krievijas 12,5% proteīna pārtikas kviešu pārdevēji oktobra beigu sūtījumiem dienas laikā samazināja cenu piedāvājumus Novorosijskā par kuģī

Nozares aktualitātes 2024.gada 17.septembrī

👨🏻‍🌾 Pagājušajā nedēļā kviešu tirgū cenas ietekmēja laikapstākļu nenoteiktība dažādos pasaules reģionos un par vidējo zemāka prognozētā raža Eiropas Savienībā. Tikmēr